PANOPTIKON


Dates:
Del 2 al 9 de juliol 2009


Artistes participants:
A
lmirall Llusià, Anavia-Ángela Martínez, Josep Maria Pardo, raVen-Joan Raventós Estellé, Sunay Eredzhebov Ahmedov, Txell Tort


Lloc: Intervenció a la vinya situada a la C-15, Carretera d'Igualada, entre Vilafranca i La Granada

PANOPTIKON promou l’obertura de pensament en relació al nou concepte de Museu del segle XXI, creant nous canals d’actuació que contribueixen a consolidar la idea d’
un museu per a tothom
. Contraris a l’arquitectura dels "panòptics" (= una construcció tancada, introvertida, vertical i pesada), PANOPTIKON es basa en la idea de que el “Museu”, en el sentit més ampli de la paraula, sigui un Centre Cultural de vida permanent, obert i sense murs, amb múltiples activitats que ofereixi a la societat moltes formes de veure’l i d’interpretar-lo.

El concepte que persegueix PANOPTIKON és recuperar la memòria del paisatge de la vinya per establir un diàleg i una reflexió sobre el nou Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. És per aquest motiu que els artistes han plantejat un simbòlic trasllat de la planta del Palau Reial, on va estar ubicat durant molts anys el Museu del Vi de Vilafranca, a una vinya situada en el terme municipal de Vilafranca del Penedès.

La instal·lació es basa en la reproducció en gran format (d’uns 300 m2 aproximadament) i a un metre d’alçada (per sobre el nivell del terra) del dibuix de la planta del Palau Reial. Per traçar les línies s’utilitzaran pals d’emparrat. S’acompanyarà aquesta estructura amb una imatge (de 3m d’amplada per 1,6m d’alçada) amb la representació en 3D d’un “habitacle” transparent, a mode de metàfora que personifica “el nou Museu del segle XXI”.

Col·labora:
Ajuntament de Vilafranca del Penedès, VINSEUM-Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, J.M. Pardo – Estudi 3D, Pellisa Rafols S.L., Miquel Catasús Roig, Miquel Pons Caves, Ferrando S.L.



+Informació