#llibresdevi Agost 2019


La Pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social /
redacció: Xandra Troyano.

Olot: Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), 2018


En aquesta ocasió el llibre seleccionat és un informe estratègic que té la pedra seca com a protagonista. Tal i com es diu en el llibre, l’objectiu d’aquesta publicació és identificar les sinergies i oportunitats que poden fer de la pedra seca un motor de dinamització econòmica i social al món rural. En una societat on allò rural sembla està condemnat a l’oblit, tot una sèrie de persones i organitzacions treballen perquè la pedra seca – aquesta tècnica d’arrel prehistòrica que no utilitza cap material de cohesió en l’aixecament d’una paret – continuï formant part del nostre paisatge.

La pedra seca és una tècnica que permet adaptar l’entorn a les necessitats humanes. És un recurs plenament vigent en l’actualitat, amb múltiples virtuts: millora dels sòls agrícoles, suport per a la vinya i altres conreus de secà, mitigació de catàstrofes naturals, valors per a la biodiversitat i l’agricultura sostenible, utilització en la bioconstrucció i potenciació dels valors estètics i paisatgístics. Afortunadament, existeixen encara moltes mostres d’aquest patrimoni: a la Mediterrània, associades principalment al conreu de la vinya i l’olivera; i als territoris de més al nord, associades a la ramaderia i a l’agricultura en general.

El present treball recull setze projectes o iniciatives de persones, entitats i administracions d’arreu del territori català, principalment, i d’alguns de l’estat espanyol, França i Itàlia, que pretenen dinamitzar el territori i la seva població local, recuperant els paisatges i les construccions de pedra seca.

El lligam entre la viticultura i la pedra seca és molt intens, fins al punt que, segons s’afirma en l’informe, recuperar l’aliança entre la viticultura actual i la pedra seca seria una de les estratègies que més ajudarien a l’ús i la conservació de la tècnica i del patrimoni.

La publicació es pot descarregar també de la pàgina web de ADRINOC. El Centre de Documentació Vinseum disposa d’altres llibres la temàtica central dels quals és la pedra seca.

Altres #llibresdevi