#llibresdevi abril 2020


Rioja : vinos silenciosos = Rioja: quiet wines /
Antonio Remesal Villar, Alberto Gil
. Logroño: Los Aciertos Ediciones, Pepitas Ed., 2019


Avui us presentem una guia de vins Rioja. O més específicament, un llibre per descobrir “las joyas y los secretos de Rioja”. Perquè tal i com afirmen els autors d’aquest llibre, la DOQ Rioja és un territori per explorar. Aquesta afirmació pot sorprendre ja que, qui no coneix el vi Rioja? La majoria d’aficionats al vi sabem que el vi Rioja està basat en un model de vi de barreja, és a dir, que pot contenir vi procedent de diferents parcel·les, i fins i tot de diferents subzones - Alta, Alabesa o Oriental -, i que la seva varietat insígnia és el tempranillo o ull de llebre. Doncs precisament contra aquesta imatge genèrica és contra la que volen lluitar els autors del llibre, una imatge que ha aportat fama i prestigi al vi Rioja però que al mateix temps ha silenciat els petits elaboradors que fan vins que expressen el territori.

Es tracta d’una guia per aquelles persones que volen sortir del circuit habitual i conèixer la Rioja autèntica. La guia aplega més de 200 elaboradors. Aquests estan agrupats en 8 subzones, seguint una proposta de nova classificació aportada pels autors: Viñedos del Oja y El Tirón, la Sonsierra occidental, la Sonsierra oriental, la Sonsierra del Ebro, Viñedos del Najerilla, Viñedos del Iregua y del Leza, Viñedos del Alto Cidacos y Alto Alhama, y Riberas del Ebro de la Rioja y Navarra. El llibre doncs s’estructura en 8 capítols, un per a cada subzona. Cada capítol s’inicia amb una descripció del territori, sobretot des d’un punt de vista agronòmic; a continuació es descriu el territori des d’un punt de vista més antropològic, amb els pobles i els principals atractius a visitar, junt amb una llista de llocs on dormir i menjar; i finalment es descriuen els cellers i els elaboradors. El llibre s’inicia amb una introducció titulada “La revolución silenciosa”, la lectura de la qual és imprescindible per a entendre les motivacions dels autors per a escriure el llibre.

Aquest és un dels llibres que ens agrada referenciar, perquè fa un homenatge als petits productors, als que tenen mitjans econòmics i poder mediàtics limitats, però amb grans dosis de dedicació i amor al seu passat i a la seva feina. Hi ha històries molt personals i totes elles plenes d’esforç que cal posar-les en valor. Quan hi puguem, les anirem a conèixer.

Són 311 pàgines d’informació, compaginades en una bona edició. Només hi hem trobat un problema: la mida minúscula de la lletra.

Altres #llibresdevi